غلامحسن دوانی – حسابدار رسمی
حسابداری محصول نیاز انسان به حسابگری و استفاده از اطلاعات برای ارزیابی وقایع گذشته و پیشبینی آینده است.
نیاز به حسابوکتاب از آغاز خلقت بشر متناسب با اوضاع و احوال زمان وجود داشته و همزمان با تغییر و تحولات زندگی بشر، حسابداری به عنوان جزئی از حیات بشری، پذیرای تغییرات بوده است.
بنابراین در هر زمان کارکرد حسابداری باید متناسب با محیط اقتصادی، قانونی، اجتماعی و سیاسی تعریف و مرزهای آن مشخص شود. آموزش حسابداری در مدارس، دانشگاه و ضمن خدمت نقش مهمی بر تعریف و تحدید کارکرد حسابداری در هر زمان دارد و آموزگاران حسابداری در حوزه، مسئولیت سنگینی برعهده دارند.
درحالی که همه شهروندان جهان فداکاری و ازجانگذشتگی «کادر سلامت درمان» کشورها را ارج نهادند اما متأسفانه هیچکس توجه نداشت که برخی افراد دیگر نیز بهعنوان «کادر سلامت مالی» در دوران شیوع بیماری کرونا با آمادهکردن مدارک و مستندات کوشش کردند به انحای مختلف حقوق و مزایای نیروی انسانی شاغل در شرکتها و مؤسسات ازجمله «کادر سلامت درمان» و همچنین پایانههای اطلاعاتی بانکها را برای پرداختهای بهموقع آماده کنند، مضافا حسابرسان نیز کوشش کردند با ارائه بهموقع گزارشات حسابرسی در بدترین شرایط بهداشتی «بهویژه در ایران» سلامت و اطمینان بازارهای سرمایه را حفظ کنند اما هیچ شخص و نهادی، این فداکاری را برنتافت؟!
فعالیت مؤسسات حسابرسی در چارچوب مقررات حرفهای، اعتباربخشی، اعتمادسازی و ارزشآفرینی است. شاخص فعالیت مؤسسات حسابرسی از جمله شاخصهای توسعهای تلقی میشود و بر اساس اعلام سایتهای رسمی حرفهای جهان، درآمد مؤسسه حسابرسی دیلویت در سال ۲۰۲۱ با داشتن ۳۴۵ هزار نفر پرسنل و فعالیت در بیش از ۱۵۰ کشور جهان معادل ۲/۵۰ میلیارد دلار شده است.
دیلویت همان مؤسسهای است که شعبه کانادای آن فاز اول طرح جامع مالیاتی کشور را نیز در سالهای ۵-۱۳۸۴ با موفقیت برای سازمان مالیاتی ایران انجام داده است. اگر بخواهیم از نظر اقتصادی مقایسه کنیم و دیلویت را کشوری با ۳۴۵ هزار نفر جمعیت بدانیم فاقد منابع زیرزمینی که ثروت آن تولید فسفر و تکنولوژی و گزارشات اعتباربخشی است، کارایی این مؤسسه از بسیاری کشورهای نفتخیز بیشتر است.